‘I’m still alive’

Op 18 juli jl is het kunstwerk ‘I’m still alive’ van de Gazaanse kunstenaar Maisara Baroud opgehangen in de collonade aan de Groenmarkt. Zijn atelier werd platgegooid, hij heeft zijn gezin 10 keer moeten verhuizen en nu deelt hij een klein huis in Raffah met 25 anderen. Toch vindt Maisara Baroud een manier om de angst en verwoesting, die hij overal om zich heen ziet, te documenteren.

Een aantal kunstenaars uit Zeeland waren zeer geraakt door zijn werk en namen het initiatief om iets ervan ook in Zeeland te tonen. Het kreeg een plek op de muur van kunstwerkplaats Kipvis aan de Sloeweg in Vlissingen en in samenwerking met de Nieuwe Kerkgemeente heeft het werk nu ook een plek gekregen in het hart van onze stad, in de colonnade aan de Groenmarkt. De plek waar we in de voorbije jaren al menigmaal kunst hebben geëxposeerd over maatschappelijk actuele thema’s.

Elke dag maakt Baroud een tekening en zet die online.

Elke tekening krijgt dezelfde veelzeggende titel mee: ‘I’m alive’. En als op een dag géén tekening het daglicht ziet…

Het werk van Baroud is gemaakt in de hel van Gaza. Zoals we niet weg willen kijken van de afschuwelijke gebeurtenissen van 7 oktober die een verwoestend spoor hebben getrokken in het leven van zoveel mensen, net zo min willen wij wegkijken van wat er nadien in Gaza is gebeurd en een disproportioneel verwoestend spoor in het leven van zoveel mensen daar heeft getrokken.

Het is buitengewoon schrijnend te moeten vaststellen dat de situatie in Gaza het lot is van eindeloos veel mensen op tal van plekken in de wereld, van Oekraïne tot Soedan, van Jemen tot de Centraal-Afrikaanse Republiek. Dat maakt het werk van Baroud ook tot iets universeels, een krachtig protest tegen de waanzin van onderdrukking en geweld, en zijn persoonlijke verhaal tot een indringend getuigenis vanuit een van de brandhaarden in de wereld.